Hybride en elektrische wagens winnen overal aan populariteit. Zeker in België dankzij het beleid rond autofiscaliteit. In deze wetgeving worden elektrische en hybride wagens minder belast dan auto’s met verbrandingsmotoren (benzine en diesel). Echter vanaf 1 januari 2023 verandert de fiscaliteit van plug-in hybride wagens in België en dat heeft toch enkele gevolgen.

Nieuw jaar, nieuwe regels

Bedrijven die nog dit jaar een plug-in hybride bestellen, kunnen rekenen op maximaal 100% fiscale aftrekbaarheid. Op die manier kunnen alle kosten die verbonden zijn aan het voertuig, ook de brandstofkosten, voor 100% afgetrokken worden.

Vanaf 1 januari 2023 wijzigt deze regeling en wordt de aftrekbaarheid voor brandstofkosten (benzine of diesel) bij een plug-in hybride beperkt tot maximaal 50%. Het stroomverbruik blijft wel nog gekoppeld aan het percentage van de wagen (100% aftrekbaar).

Audi Q8 hybride

De voordelen van een plug-in hybride

Plug-in hybride wagens hebben tal van voordelen. Ze zijn niet alleen groener en duurzamer dan diesel- of benzinewagens, dankzij de combinatie van een verbrandings- en elektromotor heb je een groter rijbereik en een lager verbruik.

Verder zorgt de lagere CO2-uitstoot ervoor dat een plug-in hybride vandaag de dag nog fiscaal erg interessant is voor bedrijven.

plug-in hybride dashboard

Ook fiscaliteit rond verbrandingsmotoren verandert

De fiscale aftrekbaarheid van niet-emissievrije wagens, inclusief plug-in hybrides, komt dan weer vanaf 1 juli 2023 in een nieuw systeem terecht. In dit systeem zal de maximale aftrekbaarheid van de wagen zelf stelselmatig dalen. In 2025 zal dit nog 75% zijn waarvan de brandstof maximaal 50% aftrekbaar is.

Kortom: wil je nog genieten van de 100% fiscale voordelen van een hybride wagen, dan bestel je best voor 1 januari 2023.

Overweeg je de aankoop van een bedrijfswagen die rijdt op fossiele brandstoffen (dit geldt ook voor plug-in hybrides), dan bestel je die beter voor 1 juli 2023.

Heb je na het lezen van dit artikel vragen over fiscaliteit of wil je graag de mogelijkheden binnen jouw wagenpark bespreken? Onze fleetafdeling staat je graag te woord! Contacteer hen via onderstaande knop.